Te mooi om waar te zijn

’Er is een auto die te mooi is om waar te zijn.’ Als je dat op de radio hoort ga je opletten.

Auto’s die gewoon mooi zijn bestaan er immers genoeg, al verwacht je ze niet in de eerste plaats van de afzender van deze commercial, die zich lange tijd heeft toegelegd op modellen waar het woord schoonheid zonder een krasje op af zou ketsen als het er in de buurt kwam.

Maar nu belooft Citroën ons dus een auto die ‘te mooi is om waar te zijn’. Benieuwd wat er komt. Moet je bijvoorbeeld een sterke zonnebril op zetten om niet te worden verblind door de zuivere schoonheid van de DS5 Turbo Diesel? Vallen de vogels dood op straat neer als ze in hun vlucht te dicht langs deze schitterende turbo diesel zijn gescheerd? Of, wat lager bij de grond, hebben mannen opeens geen oog meer voor vrouwelijk schoon nadat ze in de visuele invloedssfeer van de DS5 terecht zijn gekomen? Het kon immers niet waar zijn dus nou moet er wel een sterk verhaal komen.

Maar het hoogtepunt is al voorbij, zo blijkt. Dat was die openingszin. Wat volgt is een mokerslag. Een mokerslag van nietszeggendheid. ‘Erg mooi van binnen, misschien nog wel mooier van buiten.’ Nee, dat kan inderdaad niet waar zijn; dáár rennen we voor naar de showroom. En ‘misschien nog wel mooier van buiten’. Eh… dus… misschien wel mooier dan erg mooi? Wow!

In een fractie van een seconde is de strakgespannen ballon van onze verwachtingen lubberend leeggelopen en weggeschoten naar een donker, stoffig hoekje van ons bewustzijn. En daar komt de Citroën DS5 turbo diesel 4 wheel drive ook terecht als het aan deze commercial ligt.

Wat een commercial al niet teweeg kan brengen.