Ik geloof in verstoppertje

‘Ik geloof…Ik geloof…Ik geloof…Ik geloof in mensen!’ De woorden ‘ik geloof’ worden steeds door verschillende stemmen uitgesproken in een radiocommercial van de NCRV. En die stemmen hebben dan weer verschillende tongvallen, waaronder minstens een die we mogen toeschrijven aan iemand met een Islamitische achtergrond. OK, dus de Christelijke omroep accepteert dat er ook andere geloven in ons land zijn dan haar eigen. Goedzo NCRV.

Maar wat krijgen we dan voor een anticlimax in dat laatste zinnetje: ‘ik geloof in mensen’? Daar kan letterlijk iederéén het mee eens zijn. Tuurlijk, ik geloof in mensen. Bent u wel eens iemand tegengekomen die zei ‘Ach, je kan eigenlijk in van alles geloven maar in mensen… nee ik geloof niet in mensen’? Nee, ik ook niet. De NCRV is Christelijk. Christenen geloven in God, of niet? Dus als die omroep nou reclame zou maken met de verzekering ‘Ik geloof in God’, dan zouden ze een onderscheidende claim hebben. Èn ruggengraat. Dat laatste natuurlijk nog meer als ze er aan toe zouden voegen: ‘en in Allah’, al levert dat misschien een religieus probleem op omdat je volgens velen niet in twee opperwezens tegelijk kan geloven. Maar laat dan niet een would-be Islamitische stem roepen ‘Ik geloof in mensen’. Ga sowieso niet roepen ‘ik geloof in mensen’, als je er op uit bent om je te onderscheiden en niet om je te verstoppen. Heb een beetje lef.